si eu m-am gandit la treaba asta cu releul pt. pompa de benzina dar am ajuns la concluzia ca nu vreau asa ceva la masina mea. de ce? fiindca pot fi cazuri in care trecerea de la gpl la benzina, ori ca se termina gpl ori din alte cauze, poate sa aibe loc intr-o depasire mai mult sau mai putin fortata si daca pompa de benzina nu merge si sistemul de injectie cu benzina nu e presurizat, masina poate sughita astfel incat depasirea sa devina chiar foarte riscanta.
eu stiu ca pompa de benzina aduce in zona injectoarelor de benzina muuuuuult mai mult combustibil decat e nevoie pt. functionarea motorului (in orice conditii de turatie si sarcina) si ca surplusul se intoarce pe retur in rezervor. cat consuma motorul din cantitatea de benzina livrata de pompa e chiar foarte putin. deci pompa nu e suprasolicitata si oricum ar fi fost tot asa folosita si imbatranita daca distantele parcurse cu gpl ar fi parcurse cu benzina. deci pompa de benzina isi continua uzura ca toate celelalte piese ale masinii...
mai vad un avantaj: benzina fiind in continua miscare, mai spala conductele si rezevorul. in plus, e superfiltrata de filtrul aferent.
in ce priveste starea de agregare a gpl:
-de la frigul absolut (-273 gr.C) pana la -187 gr.C gpl e solid (adica inghetat).
-de la -186 gr.C pana la -42... 0 gr.C e in stare lichida (variatia e data de proportia de propan/butan).
-de la -41... 0 gr.C la 482 gr.C e in stare gazoasa.
-la 483 gr.C se transforma in plasma si apoi in CO2, vapori de apa si alte gaze.
vedeti ca punctul de inghet e foarte jos si nu cred ca vom vedea noi gpl inghetat decat, eventual, in conditii de laborator.
pe noi ne intereseaza zona in care gpl fierbe, adica cea in care se transforma din lichid in gaz. daca proportia propan/butan nu e buna putem avea probleme de gazeificare. de exemplu, la instalatia mea trecerea pe gaz se face daca gpl atinge -15 gr.C. daca proportia susmentionata nu e buna, gpl poate fi inca lichid si motorul nu functioneaza, se ineaca.
bafta!
ford focus turnier ghia 1,6 16v zetec se 2001 - GPL Landi Renzo Omegas Plus