1

Topic: Problema cu sonda lambda amonte de catalizator!

Buna ziua tuturor! Sper sa ma ajutati cu o mica problema ce o am la sonda lambda de pe un Reno Megane 2 cu instalatie Tomasetto STAG 4 - EURO 4. Astazi am monitorizat sonda amonte care imi face probleme (se aprinde check engine aleator o data la 2-3 zile), live cu tester pe mufa OBD2 pret de 50km si am constatat urmatoarele:

- sonda lambda functioneaza in parametri, e ok, fluctueaza in functie de cat de sarac sau bogat e amestecul din evacuare asa cum ar trebui sa fie defapt
- graficul arata total diferit in functie de ce carburant folosesc, benzina sau GPL
- tind sa cred ca e o problema de reglaj la GPL, desi masina merge ft ok de 2 ani incoace de cand e montat GPL-ul, pe mine ma enerveaza doar ca se tot aprinde in bord beculetul si trebuie sa-l resetez desi sonda e in parametri. Mai precizez ca sonda lambda amonte e "noua" de 1 an schimbata.
- PE BENZINA: sonda indica fluctuatii constante intre 0.1V si 0.9V in functie de sarcina care o are. La talpa e pe la 0.6-0.9V, la frana de motor (pedala acc libera) 0.1V. Totul perfect normal.
- PE GPL (acum vine buba): sonda imi fluctueaza dar muuuult mai putin. La talpa, in sarcina imi indica 0.1V, deci amestec sarac, desi masina trage (nu e normal), in mod CONSTANT, pana las pedala. La frana de motor e normal sa-mi arate tot 0.1V amestec sarac, ceea ce si face.

O regula ar fi, la Reno, ca daca ECU detecteaza ca sonda lambda ii da aceeasi valoare pe un timp mai mare de 2 minute fara sa fluctueze macar 1 data, da eroare pe bord de check engine pt ca crede ca e stricata.

Chestiile astea imi spun ca eu, daca merg in sarcina fara sa ridic piciorul de pe pedala (gen autostrada) si sunt pe GPL, am sanse ft mari in urmatoarele minute sa am eroare pe bord.
Am mai remarcat si ca: FUEL TRIM BANK 1 SHORT TERM imi indica in sarcina ~60 pe benzina si totdeauna 99 pe GPL in sarcina. Nu stiu daca are vre-o importanta. La frana de motor e 0 in ambele cazuri.

CUM NAIBA TREBUIE SA REGLEZ INSTALATIA GPL ca acea fluctuatie sa ramana si pe GPL in sarcina si nu doar pe benzina?

PS. Astia cu service-uri GPL din Mures unde locuiesc eu se pierd cand le explic chestiile astea. N-au treaba cu reglajul la un GPL...

2

Re: Problema cu sonda lambda amonte de catalizator!

La toate masinile daca nu ai oscilatie pe sonda intra in avarie si aprinde becul ,reglezi gazul sa ai aceleas valori ca pe benzina dar cu interfata gpl.

3

Re: Problema cu sonda lambda amonte de catalizator!

Poti sa-mi spui ce anume ar trebui sa setez in interfata GPL ca sa aibe aceleasi valori ca pe benzina? Multumesc!
Astept raspuns.