1

Topic: GPL opel tigra consum mare

de curand mi-am montat GPLpe tigra mea
am facut un calcul la consumul de GPL extraurban
-un ful de gaz 32 de litri cu un consum de 9% merg 350 de km cu un cost de 100 de lei
-de 100 de lei bag aproximativ 18 litri de benzina cu consum de 5% extraurban fac 400 de km
hai sa zicem ca nu fac 400 de km cu 18 litri de benzina ci fac 350 si dupa calculele mele iar nu am facut nicio afacere doar cheltuiala cu instalatia de GPL
pana acum am facut 500 de km pe GPL si la fiecare 100 de km faceam iar fulul si imi intra in jur de 9 litri de gaz

1 mai intreb posesorii de instalatie GPL care merg de mai mult timp pe GPL care este consumul in special la motoarele de 1.4 in sensul cu cat consuma pe gaz mai mult decat consuma pe benzina?
  2 sa zicem ca pe benzina aveam consumul extraurban 5% acum pe gaz cu cat ar trebui sa creasca consumul?

de curand am fost la ei si mi-au mai reglat instalatia
pe tester aparea un grafic cu niste valori eu o aveam la 1,8 si mi-a scazut graficu la 1,4 dar se balbaia motorul si mergea intrerupt apoi a crescut putin graficul acela la 1,5
nu ma intrebati ce inseamna graficul ca habar nu am
  3 intreb cunoscatorii asa se face reglajul consumului?
am sa vad acum ce consum scot so daca nu se schimba nimic inseamna ca habar nu au sa regleze un consum
mie toata lumea din acel service mi-au spus ca e normal sa aiba un consum de 9% extraurban la motor de 1.4
eu raman masca de fiecare data cand aud pai taximetristi care au GPL si merg numai in oras deci semafoare treceri de pietoni si cozi bara la bara interminabile oare cat consuma daca ei spun ca 9% extraurban este normal ei ce mai fac?
sper din toata treaba sa nu imi para rau ca am dat o roaba de bani pe instalatia GPL

instalatia este tomasetto achile stag 200
daca mai este nevoie de orice informatie va rog sa ma intrebati si am sa postez multumesc

2

Re: GPL opel tigra consum mare

un raspuns si pentru mine va rog
multumesc

3

La acest tip de instalatie, daca masina este bine pusa la punct ( verificat filtru aer, aprindere, senzori, sonda lambda), si reglajul ei facut corect, nu are voie sa consume mai mult de 1lt, maxim 1,5lt, fata de benzina. Ar fi bine sa-mi explici si cum anume procedezi ca sa afli consumul. Daca folosesti functia " search" a forum-ului, ai sa gasesti un topik chiar cu aceasta problema.

4 (edited by blackshaddow 2011-09-29 13:57:17)

filtrul de aer este sport (numai aveam loc sa pun cel stok deoarece am vaporizatorul in locul filtrului de aer stok) si este nou , sonda lambda a fost schimbata acum 30000 km si nu am probleme care le-ar cauza o sonda lambda defecta cu masina , fisele le-am schimbat de curand pentru ca aveam una impuscata , bujiile au fost schimbate odata cu sonda lambda dar o sa le schimb la urmatorul salariu , senzori ce senzori sa verific ?
motorul pe benzina imi functiona normal rotund nu se aprindea becul ceck engine nu aveam probleme sa imi consume exagerat benzina dar bujiile am s ale schimb cat de curand cel putin o sa fiu cu constiinta impacata
am s apun testerul pe masina si am sa citesc toate valorile apoi am sa ma documentez daca sunt in limitele normale
cu privire la ce mi-ati spus mai sus ca masina ar trebui sa imi consume maxim 1 litru de gaz in plus fata de cat consuma pe benzina cei de la serviceul unde am montat instalatia GPL mi-au spus ca este imposibil sa scot un consum mai mic de 9 litri % pe gaz

consumul l-am facut pe principiul :
- alimentare cu gaz ful parcurs extraurban 100 km mers normal cu 90-100 km/h

5

In primul rand, consumul la gpl, nu se face ca la benzina, este gresit sa-l faci asa, pentru ca e vorba de presiune si de faptul ca nu ai niciun control (vizual) la incarcare. Apoi, trebuie sa-ti spun ca am mai montat pe Tigra, e adevarat, alt tip de instalatie, si nu lua mai mult de 1.5lt la 100km (fata de benzina). Incearca sa faci un consum calculat de la gol la gol, sa vedem daca iese la fel, si apoi ne mai gandim ce-ar putea avea.OK?

6

am facut un plin de gaz si am parcurs pana acum 380 de km si in oras si in afara orasului (cati in afara cati in oras nu stiu exact) beculetul indicator este pe rosu la fel si ceasul indicator de pe butelie de gaz
mai merg pana raman fara gaz si postez exact cati km am facut apoi calculez sa vad ce consum am
pana acum imi iese 10% mediu adica nu doar urban dar nici doar extraurban deci 10% mers si estraurban si urban

7

blackshaddow wrote:

am facut un plin de gaz si am parcurs pana acum 380 de km si in oras si in afara orasului (cati in afara cati in oras nu stiu exact) beculetul indicator este pe rosu la fel si ceasul indicator de pe butelie de gaz
mai merg pana raman fara gaz si postez exact cati km am facut apoi calculez sa vad ce consum am
pana acum imi iese 10% mediu adica nu doar urban dar nici doar extraurban deci 10% mers si estraurban si urban

E foarte bine asa!  Mergi pana nu mai vrea pe gaz, si atunci aflam cu siguranta cat consuma. Te astept cu vesti!

8

am terminat gazul din butelie si am ajuns pana la 440 de km
din calculele mele cu regula de 3 simpla mi-a iesit un consum de 8,6% litri gaz asta mediu sa zic am mers si extraurban si in localitate in proportii sa zic egale cam jumate rezervor in afara jumate in oras.
in rezervor dupa pompa unde am facut plinul imi arata ca au intrat 38 litri ceea ce mi se pare foarte mult (sigur fura pompa) cei de la service unde am montat instalatia mi-au spus ca in toroidala mea de 41 litri nu pot intra decat 32 litri de gaz.
mentionez ca am alimentat plinul seara deci gazul era si dilatat dupa o zi torida
astept un raspuns de la dvs daca am facut calculul ok si daca este bun acest consum
inca o intrbare ar fi cum sa imi aflu exact consumul in localitate si consumul extraurban este bine sa alimentez ful sa merg 100 de km si apoi sa alimentez la loc ful?
multumesc

9

Se pare ca s-a imbunatatit ceva, ceva consumul. Ai sa vezi ca in momentul in care alimentarile se fac mai pe racoare, va fi mai bine. Cat despre alimentare peste alimentare, nu prea este indicat.Se vede ca n-ai citit topik-ul despre alimentarile corecte! Te astept in continuare!

10 (edited by blackshaddow 2011-10-09 09:54:10)

dupa ce am terminat gazul tot din butelie am alimentat din nou 32 litri ( nu a fost ful doar atati bani am avut pentru alimentare ) , am dat km zilier la 0 si merg pana se consuma din nou de tot gazul din butelie sa vad cati km parcurg si apoi calculez consumul , am schimbat si bujiile am pus cevanemtesti cu 4 electrozi si a o intrebare electrozii la bujiiile pentru GPL sunt reglati la 0,7 mm pe cand la bujiile cemerg pe benzina sunt la 0,9 mm cum este mai bine sa le reglez si dupa ce schimb bujiile este necesara o noua recalibrare ?

11

Si cati km facusei cu gazul alimentat inainte? Pentru ca am inteles ca ai facut plinul si ai dat km la 0.

12

facusem 440 km cu 38 litri de gaz dar nu cred ca mi-au intratat 38 de litri in butelie toroidala de 41 litr eu cred ca fura pompa de mers am mers zic eu jumatate din km in localitate si cealata jumatate din km in afara localitatii deci dupa calculele cu regula de 3 simpla am avut un consum mediiu de 8,3% , va rog sa ma corectati daca gresesc multumesc

13

am uitat samentionez ca bujiile vechi pe care le-am schimbat erau afumate si cred ca din cauza amestecului prea bogat am sa postez o poza cu bujiile

14

De-asta am si specificat mai inainte ca trebuie bine pusa la punct pe aprindere si filtrul de aer.

15

am facut un calcul cam cat ar fi economia financiara intre GPL si benzina aici ma refer strictla consumul meu si la cantitatea de GPL/benzina consumata de mine , in calcul am luat fix consumul mediu pe gaz si consumul mediu(specificat in carte) pe benzina :                   *La un ful de gaz cu un consum de 8,6% parcurgi 400 km adica 34,40 litri gaz insemnand 110 lei ; *la un consum de 7% benzina in 400 km  consumi 28 litri de benzina adica 153 lei economia in bani ar fi de 43 de lei la 400 km daca merg pe gaz

16

Tie iti consuma benzina exact cat e specificat in carte? Da-mi voie sa nu cred ( pentru ca cunosc aceste masini foarte bine), ca ai doar 7% consum mediu. Poate in Bals! Dar chiar si cu acest consum care spui tu, la 1000km , corect calculat, economia este in jur de 120,00lei. E putin, sa-ti ramana la 1000km 1 mil 200 mii lei?

17

nustiu chiar nustiu ce sa mai zic incet incet incep sa cred ca am facut o investitie foarte priasta in instalatia GPL , mi-am comandat o interfata pentru GPL si am sa ma inarmez cu rabdare si am sa ma informez si in stanga si in dreapta si poate o sareglez instalatia cum trebuie calculele de mai sus le-am facut dupa mintea mea si dupa cum cred eu nu sunt 100 % sigur ca sunt bune acum cea mai mare curiozitate a mea este daca s-a modificat mapa care mi-au facut-o cei de la service la ultima calibrare , am sunat astazi la ei si am intrebat daca mai este necesar sa vin dupa 1000 de km pentru revizie si mi-au spus asa pe un ton mai delasator nu e nevoie domnule , cum am spus si mai sus am sa mi-o reglez singur dupa ce o sama documentez mai exact cum se procedeaza si apoi am sa postez cateva poze cu reglajele iar dacaaveti amabilitatea sa imi spuneti ce mai trebuie ajustat multumesc anticipat , tinem legatura

18

am consumat astazi si al doilea rezervor de gaz am si anume 32 litri cu care am mers 391 de km deci consumul mixt mi-a iesit 8,2% de mers am mers la fel chiar mai mult in localitate sa zic
ce spuneti este bun consumul mixt 8,2%?
intreb nu vreau sa par stresant dar nu ma pricep si intreb
multumesc anticipat

19

astazi am pus interfata si am facut o diagnoza ce aveam de la ei reglat am facut urmatoarele print screenuri
intrebarea mea este si o nelamurire de ce imi arata decat un singur injector?
daca senzorul indicator de nivel este setat cum trebuie?
mapa este buna ?
am ridicat toata linia apoi am scazut-o mai mult si mergea inecat cu rateuri pan la urma am lasat-o unde au setato cei de la service
http://s4.postimage.org/33f6ql2qs/image.jpghttp://s4.postimage.org/33fn9yjok/image.jpghttp://s4.postimage.org/33foxhw6c/image.jpghttp://s4.postimage.org/33fs8kl5w/image.jpg

20

Eu am doua nelamuriri: 1)- pe benzina ti-ai verificat  consumul vreodata?, si 2)- ai un minim de cunostinte despre ce arata si ce inseamna tot ce apare in diagramele alea? Nu vreau sa te jignesc, doar vreau sa vedem de la ce nivel discutam.

21

pe benzina am verificat doar consumul extraurban era 5 maxim 5,5%
am facut o recalibrare si am modificat presiunea la gaz de la valoarea de 1,00 la 1,15
dupa recalibrare am urmatoarea mapa am facut iar cateva print screenuri
cunostinte de mecanica am meseria mea fiind mecanic auto si nu o spun ca lauda sa nu ma intelegeti gresit cat despre GPL nu cunosc la perfectiune totul dar m-am documentat am citit si am fost ajutat de cativa colegi din logan club si am reusit sa fac aceasta recalibrare
mentionez ca masina merge foarte bine dupa recalibrarea facuta de mine
as vrea sa imi spuneti o parere si daca mai trebuie sa reglez cate ceva
atasez pozele cu noua mapa
http://s2.postimage.org/1ukla2xus/mapa.jpghttp://s2.postimage.org/1ul54j3s4/deflectia.jpghttp://s2.postimage.org/1ul8flsro/parametrii_gpl.jpghttp://s2.postimage.org/1ulf1r6qs/parametrii_masinii.jpghttp://s2.postimage.org/1ulk0d884/senzoru_de_gaz.jpg
cat despre profesionalismul si meseria celor de la serviceul unde am montat instalatia va dau cateva intrebari ce le-am pus cat si raspunsurile primite de la ei
-de ce veam consumul asa mare 9% extraurban iar ei mi-au raspuns ca mai mic de 9% extra nu pot sa-l faca
dece am devenit suspicios ... pai m-am intrebat daca extraurban consumu e de 9% ce face un taximetrist pe GPL care merge numai urban,ce consum mai are el 15% unde iese ... la faliment
-cand le-am cerut un reglaj mai exact mi-au pus diagnoza pe masina si mi-au umblat la linia multiplicatorului au mai coborat-o iar eu am inteles ca acest lucru nu are niciun efect asupra functionarii masinii pe gpl ca reglaj
-dupa ce mi-au montat instalatia mi-au spus sa merg pana la statia gpl sa alimentez asta insemna colectarea curbei de benzina dar nu mi-au spus cum spune cartea adica sa merg in diferite stiluri de condus ca sa memoreze cat mai multe date apoi mi-au zis gata dai bice
-de revizia dupa 1000 de km au spus ca numai este nevoie sa o fac
-si cireasa de pe tort - la parametrii masini mi-au selectat motor turbo cu toate ca eu nu am motor turbo (corectatima daca gresesc) dar eu sunt sigur ca nu gresesc , avand doar o pompa secundara de aer in termeni romanesti un soclu automat ei adica sefu de service care este si inginer sustinea sus si tare ca nu ala e turbo masinii
de la ultimul punct se intelege clar ca autocalibrarea facuta de ei era total eronata deoarece s-a facut cu parametri de functionare ai masinii total diferiti
astep un raspusn de la dvs si eventuale corectii si indurmari
inca o intrebare :

--la o revizie ce fac cei de la service adica in ce consta acea revizie?si as avea marea rugaminte sa imi raspundeti la aceasta intrebare deoarece imi va fi de folos pe viitor

ca la ei nu ma mai duc neam
am ajuns la ideea ca ce-i facut de mana ta lucru safant este
multumesc frumos

22

Imi pare rau ca ai avut atatea probleme, dar e bine ca ai pus, totusi, o instalatie buna pe masina. Reviziile sunt foarte importante si-ti recomand sa le faci, pentru a nu afecta in vreun fel componentele instalatiei. Ce se face la o revizie, este trecut in certificatul de garantie al instalatiei. Dar....  nu mi-ai spus, de unde esti?

23

totusi nu mi-ati raspujs la intrebarea daca noua calibrare cea facuta demine este buna in comparatie cu cea facuta de service,eu sunt din judetul tulcea sunt mecanic auto si ce se face la serviceul GPL pot sa fac si eu cu mana mea de asta va intrebam exact ce se urmareste la o revizie , ce faceti dumneavoasta esact cand faceti revizia unei instalatii GPL s inca o problema astazi m-am bagat sub masina am schimbat baia de ulei ca am fisurat-o intr-un damb si surpriza imi picura antigel pe la un T-u pus de cei de la service sa duca apa in vaporizator , incaodata profesionalism din partea lor

24

este buna calibrarea facuta de mine , am cautt in cartea instalatiei gpl despre revizie si nu am gasit nimic exact imi spuneti va rog exact ce se face la o rvizie multumesc

25

blackshaddow wrote:

.... am cautt in cartea instalatiei gpl despre revizie si nu am gasit nimic exact imi spuneti va rog exact ce se face la o rvizie multumesc

La revizie, in primul rand se verifica starea masinii, pe benzina (fise, bujii, senzori), se curata instalatia, se schimba filtrele de gpl, se verifica noxele si pe gpl si pe benzina....etc., si nu mai stiu, ca nu fac eu intretinerea asta. Dar in certificatul de garantie, acolo unde sunt reviziile trecute, este trecut la fiecare revizie, ce se face.